Quantcast
Channel: Left Brain Marketing Blogg » On-site søkemotoroptimalisiering
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Har du nettbutikk? Da må du unngå disse 7 SEO-fellene!

$
0
0

Har du nettbutikk? Da må du passe deg for disse SEO fellene!Om man har nettbutikk er det fort å tenke at produktene i seg selv gjør jobben for en høy plassering på Google. Det er ikke realiteten. Realiteten er at det er mye vanskeligere å rangere høyt på søkemotoren som nettbutikk enn for en blogg eller andre enkle nettsider. Mange produktsider som stadig blir opprettet og senere fjernet fører til utfordringer knyttet til SEO. Og hvordan skal du selge produktene dine om du ikke blir funnet av kundene? Sørg for at du ikke gjør følgende tabber.

7 vanlige SEO-tabber for nettbutikker

1) Mangel på produktbeskrivelse

Hvis du ikke har en produktbeskrivelse kan du glemme at produktsidene dine skal komme opp på førstesiden på Google, eller til og med side 2. Forsikre deg om at du har beskrivelse på bildene: Bilder sier mer enn tusen ord, sies det, men det gjelder ikke for søkemotorene. Google klarer ikke å lese bilder, derfor må du ha en produktbeskrivelse på hvert enkelt produkt.

Jo mer unike beskrivelser du gir, jo bedre kommer du ut. Tenk over følgende:

  • Skriv beskrivelser som hjelper kunden å ta et valg om å kjøpe fra deg
  • Ikke kopier innhold fra andre sider, det fanger søkemotoren opp.
  • Prøv deg frem med hvor mye innhold og informasjon du skal ha på siden. For mye informasjon kan ha motsatt effekt.

2) Produktbeskrivelser fra produsenten
Ikke ha beskrivelser skrevet av produsentene, det kan føre til at du blir bannlyst på søkemotoren. Poenget er at denne produktbeskrivelsen er gitt til alle kundene av produsenten, og mange lar denne teksten stå slik den er. Det betyr at mange prøver å komme høyt opp på akkurat det samme som deg. Når innholdet ikke er unikt blir det bannlyst fra Google. I tillegg er sannsynligvis ikke teksten salgsrettet.

En god regel er at du alltid skal lage unikt innhold, med alt det innebærer. Google blir stadig flinkere til å oppdage nettsider som kopierer og sparker disse langt ned på listen. Hvis du har en stor nettbutikk vil det ta lang tid å lage innhold til alle produktsidene dine – men det er verdt det. Du bør vurdere å legge inn en No index meta tag på ikke-unike sider, slik at disse ikke blir vurdert av Google. Hvis du har mange produktsider som enten er nede eller ikke i bruk, så bør du også vurdere å legge inn en No index meta tag slik at de ligger utenfor søkemotoren. Det er fordi du ikke ønsker at sidene med unikt innhold skal konkurrere med de som ikke har det. Google vil tro at du har lagt til sider kun for å få økt trafikk, og det vil du ikke at Google skal tro.

3) Mangel på produktomtaler
Rundt 70 % av de som kjøper et produkt eller en tjeneste ser etter omtaler av det de skal kjøpe før de bestemmer seg. Det betyr at hvis du ikke har en slik side, så mister du en stor andel av kundemassen. Dessuten er det lettere å score høyt på søkemotoren på produktomtalesider enn på rene salgssider.

Det fine med produktomtaler er:

  • Kundene lager unikt innhold for deg, helt gratis. Vi nevnte tidligere at det er problematisk å ha en side uten unikt innhold, og produktomtalesider fikser det problemet!
  • Det gjør siden “levende”, jo oftere sidene dine blir oppdatert – jo bedre er det med tanke på søkemotoren.

4) Produktsider som ikke er optimalisert etter søkeetterspørsel
Bruk ord publikum bruker når de skal søke etter deg i overskrifter, sidetitler og produktbeskrivelser. Ellers kan du risikere at du reklamerer for noe ingen søker etter. Det er en vanlig feil mange nettbutikker gjør.

Tips til hvordan du optimaliserer produktsidene dine:

  • Bruk produktnummer i tittelen og i H1 taggen.
  • Bruk merkevarenavn i tittelen og i H1 taggen.
  • Ikke glem å fylle ut alt-tag på bildene.
  • Ikke bruk nøkkelordene om igjen og om igjen på siden, det avslører Google.

5) Ikke-unike titler
Et annet problem er dupliserte titler på tagene. Prøv å skrive unike titler. Det kan være vanskelig å skrive unike titler når man selger mange produkter fra samme merke, eller tilsvarende produkter fra ulike merker. Da er det fort å bruke de samme nøkkelordene om igjen, men Google passer på dette – derfor bør du ha unike fraser. For eksempel så bør tagen din se slik ut:

Merke – Modell – Varetype (Audi A4 Stasjonsvogn, Lóreal Paris Sublime Mousse).

Et tips til å finne de rette nøkkelordene er å ha en spørreundersøkelse blant kundene dine, eller observere hvilke nøkkelord de bruker når de snakker om produktene du selger. Hvordan de snakker vil reflektere hva de søker etter på nettet når de skal finne deg.

6) Mangel på “snakkende” eller tydelige URL
Et eksempel: http://info.leftbrainmarketing.net/e-bok-den-smarte-steg-for-steg-guiden-til-internettmarkedsforing

Snakkende URLer er “nøkkelordvennlige” URLer. Du ser navnet på eBoken i nettadressen. Det er veldig viktig for søkemotoroptimaliseringen at du lager slike URLer og at du ikke bruker anonyme produktnummer o.l. Lag sidene dine unike for søkemotoren med unike URL.

Det er tre grunner til at du skal bruke “snakkende” URL:

1. Semantikk: En slik URL gjør at en potensiell kunde forstår hva de kan forvente å se når de trykker. Hvis du har en lang URL full av tall, så kan det se uprofesjonelt og rotete ut.

2. Nøkkelord: Sjansen er til stede for at URLen din blir plukket opp og delt på andre nettsider. Viktige nøkkelord vil synes i anchor taggen om URLen er brukt i anchor teksten. Å ha nøkkelord i anchor teksten som peker tilbake på nettsiden din er en viktig faktor med tanke på søkemotoroptimalisering.

3. Relevans: Å ha relevante nøkkelord i URLen var viktig tidligere. Google har begynt å legge mindre vekt på det nå, men det skader ikke å ha relevante nøkkelord i URL for produktsider likevel.

7) Duplisert innhold
Sider tilrettelagt for utskrift, arkiver med ulikt innhold, tagger osv – alle sider som er duplikater av andre sider bør ikke indekseres på søkemotoren, og bør lukkes med robots.txt. Det er viktig fordi siden din kan få sanksjoner på grunn av dupliserte sider (spesielt på store sider).

Du kan redusere duplisert innhold ved å:

  • Bruke robots.txt for å blokkere sider med duplisert innhold, som f.eks arkiv, tags og til og med katogorisider i noen tilfeller.
  • Bruke Canonical Tags for å vise hvilke nettsider du vil skal indekseres. Funksjonen vil fortelle søkemotoren hvilken siden den skal fokusere på.

Den gylne regel for SEO – prioritèr ALLTID brukervennlighet
Google er opptatt av at brukerne skal få en god opplevelse og at de skal finne det de leter etter. Derfor bør du først og fremst gjøre nettbutikken din praktisk og enkel å bruke for kundene dine. Når butikken er god og unik for kundene dine, så er den også det for Google. Jo mer tid folk bruker på siden din og jo mindre de klikker seg tilbake på søkemotoren, jo mer fornøyd blir Google med at de har funnet en god side til brukerne sine. I tillegg er det enklere å få folk til å linke til siden din om de liker det de ser – og da kommer du enda høyere opp :)









Image: FreeDigitalPhotos.net


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images

Trending Articles





Latest Images